Skattereglerne for frokostordninger er indviklede, og mange virksomheder kan være i tvivl om disse kan trækkes fra i skat, da reglerne på området er blevet revideret med jævne mellemrum.
Men hvordan er det nu lige med momsfradrag og beskatning af de madordninger, I som virksomhed stiller til rådighed for jeres medarbejdere? Det forsøger vi at give svar på i det nedenstående.
Har jeres virksomhed en frokostordning, der bliver leveret af en ekstern leverandør og hvor medarbejderen ikke eller kun delvist betaler udgiften til ordningen, har jeres virksomhed ikke fradragsret på momsen af mad og drikke til virksomhedens ansatte.
Det er en helt anden sag, hvis I driver jeres egen kantine, hvor I selv har udgifter til de råvarer, der bruges til at lave maden, og hvor virksomhedens medarbejdere betaler det fulde beløb for mad og drikke. I er således kun berettigede til momsfradrag for udgifter til kantinen, hvis jeres medarbejdere selv betaler alle omkostninger til måltidet.
Det har altså stor betydning i forhold til skat, om jeres virksomhed vælger at tilbyde de ansatte en gratis madordning eller om der er egenbetaling.
Vælger I en løsning, hvor medarbejderne ingen udgifter har til måltidet, er disse forpligtet til at betale skat af den værdi, det med rimelighed må antages, at de har sparet i privatforbrug.
Vælger I, at medarbejderne har en egenbetaling i forhold til bespisning på virksomheden, har SKAT opsat en minimumsgrænse for medarbejdernes egenbetaling, så de ikke bliver beskattet af denne. Satserne er for indeværende henholdsvis 15 kroner og 20 kroner pr. måltid og dækker over, om måltiderne tilbydes med eller uden drikkevarer.
Det er meget almindeligt, at medarbejdernes betaling sker på månedlig basis ved at arbejdsgiveren trækker betalingen for frokostordningen i løn efter skat.
Reglerne for skat af egenbetaling af frokostordning afhænger af, hvor stort et tilskud arbejdspladsen yder til ordningen. I langt de fleste tilfælde er medarbejderens egenbetaling til frokosten lavere end det, det ville koste at købe et tilsvarende måltid andetsteds, og her skal virksomhedens andel af betalingen til frokosten være af “uvæsentlig værdi”.
Skat har udarbejdet nogle retningslinjer på området, hvor de opererer med begreberne “standardmåltid” og “luksusmåltid”. Tilbydes medarbejderne et såkaldt “standardmåltid” anses dette som værende af “uvæsentlig værdi”, og medarbejderen skal ikke betale skat.
Her kan du se vores bud på en frokostordning med standard måltider.